Zippo Tändare – Ikonen som tände en eldsjäl i fickorna

04 mars 2024 Renate Degerth

Zippo tändare har blivit en kulturell ikon och ett samlarobjekt världen över. Sedan företaget grundades år 1932, har Zippo levererat hållbarhet, pålitlighet och en unik design som har stått emot tidens tand. Med dess karakteristiska klickljud vid öppning och stängning, och förmågan att fungera i hårda väderförhållanden, har Zippo lockat allt från rökare till friluftsentusiaster och samlare. Denna artikel belyser Zippo tändarens historia, dess kulturinverkan, och varför den fortfarande är en eftertraktad produkt idag.

Historien om Zippo tändare

Zippo Manufacturing Company startades av George G. Blaisdell i Bradford, Pennsylvania. Inspirerad av en österrikisk tändare som var klumpig men hade en vindskyddad låga, ville Blaisdell skapa en tändare som var lätt att använda med en hand, elegant och pålitlig. Den första Zippo-tändaren rullade av bandet 1933 och såldes tillpriset av 1,95 dollar.

Zippo tändare blev populär under andra världskriget där de blev standardutrustning för amerikanska soldater. Företaget upphörde med den civila produktionen och dedikerade hela sin produktion till den amerikanska militären, vilket gjorde Zippo till en del av amerikansk militärhistoria. Tändarna är kända för sin robusthet och förmågan att tändas även under de svåraste förhållanden, vilket cementerade deras rykte som en pålitlig partner.

Under årens lopp har tillverkaren fortsatt förbättra designen, men den grundläggande mekaniken har förblivit densamma. Zippo tändarnas samlarvärde ökade även med en mängd olika mönster, reklamtryck för företag och specialutgåvor för att fira olika händelser och jubileum.

Kulturinverkan och design

Zippos påverkan sträcker sig bortom bara dess funktion som tändare. Dess unika design och pålitlighet har gjort tändaren till en eftertraktad accessoar och ett kulturellt uttryck från rockstjärnor till bikers och Hollywood-filmer. Den har synliggjorts i otaliga filmer och musikvideor, och har burits av kända personer som ett måste-ha föremål eller modeuttryck.

Designen på Zippo tändare är nästan omisskännlig. Den övre delen är ansluten till den nedre delen med en liten gångjärnskonstruktion, och när locket öppnas och stängs produceras ett distinkt klickande ljud, som blivit synonymt med märket. Zippo har gjort personalisering till en stor del av sin attraktionskraft; dess släta metallock är idealiskt för graveringar och anpassade mönster, vilket gör varje Zippo tändare till ett potentiellt unikt konstverk.

Zippo lighter

Modern användning och hållbarhet

Trots minskningen av rökning och den ökade populariteten av elektroniska tändare, fortsätter Zippo-tändare att vara eftertraktade på grund av sin mångsidighet och hållbarhet. Tändarna kan lätt påfyllas med tändvätska och stenarna kan bytas ut, vilket innebär att en Zippo potentiellt kan användas i en livstid. Deras förmåga att tända under hårda förhållanden gör dem också till ett populärt val för camping och friluftsliv.

Zippos engagemang för kvalitet och deras livstidsgaranti – som lovar att reparera vilken Zippo tändare som helst utan kostnad, oavsett ålder eller skick – har skapat lojala kunder världen över. Dessutom har miljömedvetna konsumenter prisat företaget för att skapa en produkt som motverkar engångskulturen, vilket är mer relevant än någonsin i dagens samhälle.

Var kan man hitta Zippo Tändare?

För den som nu känner sig lockad av Zippos tidlösa charm och pålitlighet, finns Zippo tändare tillgängliga för att köpa hos många återförsäljare, såväl online som i fysiska butiker. För de som befinner sig i Sverige finns det flertalet återförsäljar online. Vi har listat några nedan: 

1. Jisonprodukter.se som erbjuder ett imponerande urval av Zippo tändare i olika stilar och utföranden. Besök dem här https://www.jisonprodukter.se/category/zippo 

2. Smoketower.se som har ett stort sortiment av Zippo tändare, läs mer om dem här https://smoketower.com/roktillbehor/tandare

3. Adamsbutik.se som har ett varierande utbud av pipor, cigarrtillbehör och tändare, besök dem här https://adamsbutik.se/tandare-zippo-gas-mm/zippo-tandare-tillbehor 

4. Brobergs.se en återförsäljare av tändare, cigarrer och pipor med historiska rötter från 1881. Läs mer om deras utbud här https://brobergs.se/category.html/lighters 

5. Tobakshandlaren.se erbjuder ett stort och varierande urval bland cigarrtillbehör och tändare mm. Besök dem här för att veta mer https://www.tobakshandlaren.se/ 

Oavsett om du är på jakt efter den klassiska borstad krom-varianten eller en mer specialdesignad modell, rekommenderar vi dessa återförsäljare av högkvalitativa Zippo produkter. Besök deras webbplats för att hitta din nästa Zippo och bli en del av legenden.

Fler nyheter