Vilket datum är Black Friday

21 oktober 2023 Jon Larsson

En djupdykning i årets största shoppinghändelse

? En djupdykning i årets största shoppinghändelse

shopping

Översikt över Black Friday

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som inträffar dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket oftast innebär att det är den fjärde fredagen i november. Evenemanget markerar starten på julhandeln och anses vara årets största shoppingdag. Ursprungligen var Black Friday framförallt förknippad med offline-shopping, men under de senaste åren har e-handeln tagit över och online-erbjudanden är nu lika vanliga som butiksrea.

Presentation av Black Friday

Black Friday kan ta olika former beroende på var i världen man befinner sig. I USA är Black Friday en massiv shoppingfest där butiker öppnar tidigt på morgonen och erbjuder stora rabatter, vilket lockar fram en våg av entusiastiska konsumenter. I Sverige är Black Friday ett relativt nytt fenomen som bara har blivit populärt de senaste åren. Många svenska butiker och e-handlare har hakat på trenden och erbjuder också rabatter och specialerbjudanden under dagen.

Populära varukategorier under Black Friday inkluderar elektronik, kläder, skor, heminredning och leksaker. Många konsumenter ser fram emot denna dag för att göra stora besparingar på dyra produkter och gåvor inför julen. Det finns också Black Friday-lotterier och tävlingar där kunder kan vinna priser eller extra rabatter.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

Kvantitativa mätningar visar på det enorma ekonomiska inflytandet av Black Friday. Enligt forskning spenderade amerikanska konsumenter nästan 60 miljarder dollar under Black Friday 2019. I Sverige uppgick omsättningen under samma år till över 2,8 miljarder kronor, vilket var en ökning med över 10% jämfört med föregående år. Mätningar visar också att antalet online-köp har ökat markant under Black Friday, med e-handel som den föredragna kanalen för många konsumenter.

Skillnader mellan olika datum för Black Friday

Även om de flesta länder firar Black Friday den fjärde fredagen i november kan det finnas skillnader beroende på traditionsbundna högtider. I vissa länder kan Black Friday falla på en annan dag för att undvika att krocka med kulturella eller religiösa evenemang. Till exempel firas Black Friday i Irland och Storbritannien dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket innebär att den ofta inträffar den sista fredagen i november.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika datum för Black Friday

Valet av datum för Black Friday har fördelar och nackdelar beroende på region och publik. Att ha Black Friday dagen efter Thanksgiving i USA gör att många amerikaner har ledig tid och möjlighet att delta i shoppingfesten. Nackdelen är emellertid att den kan förstöra Thanksgiving-firandet genom att locka kunder att stå i kö tidigt på morgonen istället för att tillbringa tid med sina familjer och vänner.

När Black Friday flyttas till andra datum kan det finnas för- och nackdelar för både konsumenter och butiker. Att ha evenemanget på en ledig fredag i Sverige ger möjlighet för fler människor att delta, men kan också leda till ökad stress och trängsel i butiker och på webbplatser. Det är viktigt att hitta en balans för att skapa en trevlig shoppingupplevelse för alla inblandade parter.Avslutningsvis kan vi konstatera att Black Friday är en global shoppinghändelse som äger rum årligen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Det erbjuder möjligheten att göra stora besparingar på populära varor och lockar konsumenter från hela världen. Det är viktigt att ha i åtanke att skillnader i datum, kulturella traditioner och preferenser kan påverka hur Black Friday firas i olika länder och i olika miljöer. Med rätt förberedelser kan Black Friday vara en spännande shoppingupplevelse för enskilda konsumenter och butiker runt om i världen.

FAQ

Hur påverkas olika länder av Black Friday?

Medan de flesta länder firar Black Friday den fjärde fredagen i november, kan vissa länder välja att flytta datumet för att undvika krock med kulturella eller religiösa evenemang. Till exempel firas Black Friday i Irland och Storbritannien dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket innebär att den ofta inträffar den sista fredagen i november.

Vilka varukategorier är populära under Black Friday?

Populära varukategorier under Black Friday inkluderar elektronik, kläder, skor, heminredning och leksaker.

Vilket datum är Black Friday?

Black Friday inträffar dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket oftast innebär att det är den fjärde fredagen i november.

Fler nyheter