När är det Black Friday

23 oktober 2023 Jon Larsson

En översikt över ”när är det Black Friday”

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som äger rum dagen efter Thanksgiving i USA. Det har blivit en framträdande tradition över hela världen, där butiker och online återförsäljare lockar kunder med stora rabatter och specialerbjudanden. Men när är det egentligen Black Friday? I denna artikel kommer vi att utforska olika aspekter av datumet för Black Friday och dess betydelse för shoppingvärlden.

Vad är Black Friday och vilka typer finns det?

shopping

Black Friday har sitt ursprung i USA och markerar starten på julhandeln. Det har blivit känt för att vara den mest hektiska shoppingdagen på året, med massor av erbjudanden och köpcentra fyllda med ivriga kunder. Det finns olika typer av Black Friday-evenemang. Förutom det traditionella Black Friday som äger rum dagen efter Thanksgiving, har vi också Cyber Monday, som fokuserar på onlinerabatter. Det finns också företag som erbjuder ”Black Friday Week” eller ”Black November”, där reor och kampanjer pågår under en längre period.

och vilka dagar är populära?

Datumet för Black Friday varierar varje år. Det är alltid den fjärde fredagen i november, efter Thanksgiving i USA. För att ge en konkret tidpunkt, kan vi ta exempel på de senaste åren. Till exempel kommer Black Friday att äga rum den 26 november 2021, den 25 november 2022 och den 24 november 2023. Detta datum är betydelsefullt för återförsäljare eftersom de kan förutspå att det kommer att bli en intensiv shoppingdag och tillhandahålla de bästa erbjudandena.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

När det gäller kvantitativa mätningar om Black Friday är det intressant att titta på köpmönster och konsumtionsvanor under detta evenemang. Statistik visar att antalet kunder som deltar i Black Friday-försäljningen ökar stadigt varje år. Enligt Adobe Analytics översteg onlineförsäljningen under Black Friday 2020 9 miljarder dollar bara i USA. Det är också värt att nämna att teknikprodukter, kläder och smycken är några av de mest populära kategorierna för kunder att köpa under detta evenemang.

Skillnader mellan olika Black Friday-evenemang

Det finns många skillnader mellan olika Black Friday-evenemang runt om i världen. Till exempel är det känt att amerikanska butiker öppnar tidigt, ibland så tidigt som midnatt, för att locka kunderna. I vissa länder kan Black Friday vara mindre populärt och kanske inte ha samma frenesi och stora erbjudanden. Istället kanske det finns mer fokus på onlineförsäljning under dagen eller veckan.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday-evenemang

Det finns för- och nackdelar med olika Black Friday-evenemang. Ett positivt drag är att kunderna kan dra nytta av de rabatter och erbjudanden som endast är tillgängliga under dessa tider. Det ger dem möjlighet att spara pengar på sina inköp. Å andra sidan kan det vara svårt att hantera folkmassorna och köerna i fysiska butiker under dessa dagar. Dessutom kan vissa erbjudanden vara lockande, men det är viktigt för kunderna att vara medvetna om förnekade prishöjningar eller produkter av låg kvalitet.Sammanfattningsvis är Black Friday en årlig shoppinghändelse som äger rum dagen efter Thanksgiving i USA. Det är en tid då kunderna har möjlighet att dra nytta av stora rabatter och specialerbjudanden. Datumet för Black Friday varierar varje år, men det är alltid den fjärde fredagen i november. Det finns olika typer av Black Friday-evenemang, inklusive Cyber Monday och Black Friday Week. Med tanke på handelsstatistik och folkens beteende under detta evenemang har det blivit en viktig händelse för återförsäljare runt om i världen. Det är dock viktigt för kunderna att vara medvetna om skillnaderna mellan olika Black Friday-evenemang och vara försiktiga när de gör sina inköp.

FAQ

När äger Black Friday rum?

Black Friday äger rum den fjärde fredagen i november varje år, dagen efter Thanksgiving i USA.

Vad är skillnaden mellan olika Black Friday-evenemang i olika länder?

Skillnaderna mellan olika Black Friday-evenemang kan vara att vissa länder fokuserar mer på onlineförsäljning, medan andra har mer frenesi och stora erbjudanden i fysiska butiker.

Vilka typer av Black Friday-evenemang finns det?

Det finns olika typer av Black Friday-evenemang, inklusive det traditionella Black Friday, Cyber Monday och Black Friday Week.

Fler nyheter