HUR LÄNGE VARAR BLACK FRIDAY

22 oktober 2023 Jon Larsson

Black Friday är en av årets största shoppinghögtider och har blivit allt populärare runt om i världen. Många människor är lockade av reaförsäljningarna och de fantastiska erbjudandena som erbjuds under denna tid. Men hur länge varar egentligen Black Friday? I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på hur länge denna shoppinghögtid pågår, vad den innebär och hur den har utvecklats genom åren.

En översikt över hur länge Black Friday varar

Black Friday inträffar alltid dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november. Det innebär att Black Friday alltid faller på en fredag och markerar starten av julhandeln. Traditionellt sett har Black Friday varit en endagsförsäljning, men under de senaste åren har den utökats och tagit form av en längre shoppingperiod som sträcker sig över hela helgen fram till Cyber Monday, som är den måndagen efter Thanksgiving. Således varar Black Friday numer i fyra dagar, alltså från fredag till måndag.

En omfattande presentation av hur Black Friday fungerar

shopping

Black Friday är en reaförsäljning där butiker erbjuder kraftigt rabatterade priser och lockar kunder medanvaror och specialerbjudanden för att öka sin försäljning. Det finns olika typer av erbjudanden som är vanligt förekommande under denna tid, som följande:

1. Dörrbuster-erbjudanden: Detta är erbjudanden som bara är tillgängliga under en begränsad tid, ofta på morgonen eller tidigt på dagen, och är till för att locka människor till butikerna. Dessa erbjudanden kan innebära extremt låga priser på utvalda produkter och kan vara ett sätt för butiker att locka in kunder i sina fysiska butiker istället för att handla online.

2. Online-erbjudanden: Med tillväxten av e-handel har online-erbjudanden under Black Friday blivit allt vanligare. Många butiker erbjuder särskilda rabatter och kampanjer som bara är tillgängliga online. Detta har gjort det möjligt för människor att handla bekvämt från sina egna hem och undvika trängsel och köer i butikerna.

3. Kampanjer över flera dagar: Som nämnts tidigare har Black Friday utvecklats till att vara mer än bara en dag. Många butiker erbjuder nu reor och erbjudanden under hela helgen fram till Cyber Monday. Detta ger människor mer utrymme att handla och tar bort den stress och trängsel som ofta förknippas med Black Friday.

Kvantitativa mätningar om hur länge Black Friday varar

Det kan vara svårt att exakt mäta hur länge Black Friday varar eftersom det varierar från butik till butik och land till land. Vissa butiker erbjuder reor och specialerbjudanden endast under själva fredagen, medan andra förlänger sina rabatter under hela helgen och fram till måndagen. Dessutom har online-erbjudanden gjort det möjligt för människor att handla och dra nytta av erbjudandena även efter att de fysiska butikerna har stängt. Enligt en undersökning från National Retail Federation i USA, spenderade kunderna över 3,7 miljarder dollar online under Thanksgiving och Black Friday 2020.

Skillnader i Black Friday runt om i världen

Black Friday har blivit alltmer global i de senaste åren och har spridit sig till olika delar av världen. Trots att Black Friday traditionellt sett har samband med USA, blir det alltmer populärt i Europa och andra delar av världen. En intressant faktor att notera är dock att längden på Black Friday kan variera från land till land. Till exempel, medan reaförsäljningar i USA ofta börjar tidigt på morgonen, börjar de i vissa europeiska länder vid midnatt. Detta beror på tidsskillnader och olika traditioner och kulturella skillnader.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday-längder

När det gäller fördelarna med en längre Black Friday kan det ge människor mer tid att hitta de bästa erbjudandena och göra sina inköp. Det ger också möjlighet för människor att handla online och undvika trängsel i fysiska butiker. Å andra sidan kan en längre Black Friday-period leda till utmattning hos både konsumenter och butiker. Det kan också öka pressen på personalen och leda till överbelastade logistik- och leveranssystem.

Sammanfattningsvis varar Black Friday traditionellt sett en dag, men har utvidgats till en helg och inkluderar nu även Cyber Monday. Längden av Black Friday varierar från butik till butik och land till land och kan påverkas av tidsskillnader och kulturella skillnader. En längre Black Friday kan ge fördelar som mer tid för kunder att handla och fler möjligheter att göra online-inköp, men kan också leda till utmattning och överbelastning av systemen. Oavsett längden på Black Friday så är det en tid då många människor får möjligheten att dra nytta av fantastiska erbjudanden och göra sina julinköp till rabatterade priser.Källor:

– National Retail Federation. (2020). ”Thanksgiving Weekend Shopping Surpasses $5 Billion” Retrieved from: https://nrf.com/media-center/press-releases/thanksgiving-weekend-shopping-surpasses-5-billion-0

FAQ

Hur länge varar Black Friday?

Black Friday varar traditionellt sett en dag, men har utvidgats till en helg och inkluderar numera också Cyber Monday. Det kan variera mellan butiker och länder, men vanligtvis pågår Black Friday från fredag till måndag.

Vad är fördelarna och nackdelarna med en längre Black Friday-period?

En längre Black Friday-period ger människor mer tid att hitta de bästa erbjudandena och göra sina inköp. Det ger också möjlighet att handla online och undvika trängsel i fysiska butiker. Nackdelarna med en längre period inkluderar utmattning hos konsumenter och butiker, samt överbelastning av logistik- och leveranssystem.

Vilka typer av erbjudanden är vanliga under Black Friday?

Under Black Friday erbjuds olika typer av erbjudanden. Dessa inkluderar dörrbuster-erbjudanden, online-erbjudanden samt kampanjer som pågår över flera dagar. Dörrbuster-erbjudanden är tillgängliga endast under en begränsad tid och kan innebära extremt låga priser på utvalda produkter. Online-erbjudanden är vanligt förekommande och ger möjligheten att handla bekvämt från hemmet. Kampanjer över flera dagar sträcker sig från fredagen till måndagen.

Fler nyheter